W kamperze czy mini kamperze posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Będąc w trasie zapewne najczęściej sięgniecie po kanapki czy małe co nieco na jeden kęs. A co upichcić na śniadanie bądź na obiad, gdy dotrzecie już na miejsce kempingu? Podstawą gotowania w kamperze powinny być suche produkty, które śmiało możecie wozić przez wiele dni w trasie takie jak: ryż, kasza czy makaron. Przygotowaliśmy dla Was propozycje szybkich i pożywnych dań, tak abyście zbyt często nie sięgali po te sproszkowane typu instant! Co ugotować w kamperze?
Chłopski garnek z ziemniakami, boczkiem, marchewką i cebulą
Chłopski garnek jest doskonałym pomysłem, gdy lubisz dobrze zjeść, ale przy tym nie poświęcać zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Należy on do treściwych dań jednogarnkowych i można go przyrządzić w kamperze na kilka sposobów np. vege. My wybraliśmy wersję z ziemniakami, boczkiem i cebulą, ponieważ “pachnie” nam ona staropolskimi i smakami.
Jak zabrać się za przygotowanie tego dania? W szerokim garnku, z dość dużym rondem, podsmażcie parzony boczek lub kiełbasę, a następnie pokrójcie w kostkę ziemniaki, cebulę oraz marchewkę i dodajcie do całości. W kolejnym kroku wszystko porządnie wymieszajcie i zalejcie sosem pomidorowym, przyprawiając solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.
Tym sposobem już niedługo będziecie mogli zajadać się gotowym daniem, ale zanim to nastąpi gotujcie całość przez około 10 minut. Oczywiście w międzyczasie możecie kosztować swojego dzieła i w razie nietęgiej miny po degustacji dodać odrobinę przypraw do smaku. Gdy stwierdzicie, że danie jest tak dobre, że “palce lizać”, możecie się zajadać nim do woli, nie zapominając przy tym o przegryzaniu pieczywa.
Innymi daniami jednogarnkowymi, które warto przyrządzić w kamperze są fasolka po bretońsku, leczo, czy treściwe zupy, takie jak grochówka czy kapuśniak. Co jest dużą zaletą gotowania w kamperze dań jednogarnkowych? Można je podgrzać wtedy, gdy tylko najdzie Was ochota na kolejną porcję i nie stracą swojego smaku!


Bananowe placuszki
Jedzenie w kamperze może być także w wersji fit, czego przykładem jest nasza propozycja bananowych placuszków owsianych, które będą zarówno Waszym śniadaniem, jak i daniem obiadowym. Dobra wiadomość dla wszystkich kamperowiczów: taki przysmak sprawdzi się również w wersji “na zimno”, a więc zamiast stać drugi raz przy patelni, możecie wybrać się już na spacer po okolicy!
Do przygotowania placuszków bananowych potrzebujecie: dwa jajka, 10 łyżek płatków owsianych oraz banana (im bardziej dojrzały, tym słodsze wyjdą Wam placuszki). W pierwszej kolejności zmiksujcie banana, dodając do tego jajko i płatki, energicznie mieszając całość.
Nakładając masę na patelnię, uformujcie zgrabny placuszek i smażcie go z obu stron aż uzyskacie piękny złocisty kolor. Do przyrządzania tych smakołyków, zaangażujcie również dzieci, jeśli wraz z nimi podróżujecie, sprawi im to mnóstwo zabawy również przy dekorowaniu placuszka. Tutaj wykorzystajcie ulubione owoce, miód, dżem, orzechy czy jogurt i zachęćcie pociechy do kreatywnego ozdobienia dodatkami! Takie jedzenie w kamperze z widokiem na urokliwe cuda natury smakuje jeszcze lepiej!


Kurczak curry z warzywami
Wszelkie potrawki z kurczaka są dobrym pomysłem, gdy na wyjeździe pojawia się pytanie “co ugotować w kamperze”. Dlaczego? Otóż kurczaka można łączyć z makaronami, kaszami, a także ryżem, czyli z wszystkimi suchymi produktami, o których wspomienliśmy na wstępie. Dzisiaj zaserwujemy Wam ten w wersji risotto!
Czas więc zabrać się za przygotowanie, ale obiecujemy Wam, że wszystko pójdzie szybko i sprawnie, bo domyślamy się, że kamperowiczom na tym właśnie zależy. Zacznijcie od pokrojenia cebulki i kurczaka w drobną kostkę i podsmażcie na oliwie, dodając do smaku zioła prowansalskie. Następnie wkracza pomidor i papryka, którą również pokrójcie i dodajcie na patelnię i duście. Najdłużej będziecie “czekać” na paprykę, ale gdy wreszcie zmięknie zabierzcie się za przygotowanie ugotowanego ryżu i dokończcie przyrządzania dania. Serwować możecie je na dwa sposoby.
Pierwszy – ugotowany ryż układacie na talerzu, a farsz z kurczakiem i warzywami ląduje na górze. W drugim przypadku, dla kamperowiczów może nawet lepszym, to wymieszanie całości. A w trzecim kroku, obowiązującym w obu przypadkach, łapiecie za widelce i zajadacie się przygotowanym smakołykiem!


Co jeszcze ugotować w kamperze?
- klasyczna jajecznica,
- kiełbaska prosto z grilla,
- zupy z lokalnych warzyw,
- racuchy, naleśniki, pancakes,
- omlety,
- owsianka,
- kasza gryczana z warzywami,
- dania makaronowe.
Wielu z Was przed wyjazdem zapewne przygotuje sobie kilka domowych obiadów i szczelnie zamknie w pasteryzowanych słoikach. Jednak przyjdzie taki czas, szczególnie podczas dłuższych wojaży, gdy skończy się wałówka, a wtedy warto wiedzieć co pysznego szybko ugotować w kamperze i mini kamperze VOJO.
Modułowy system VOJO zaopatrzony jest m.in. w box z palnikiem – będzie on praktycznym i funkcjonalnym rozwiązaniem w przyrządzaniu dań, które zaproponowaliśmy. Czy macie już swoich kulinarnych fawortywów? Niezależnie od Waszych preferencji smakowych nie dopuście do sytuacji, w której sprawdzi się przekształcone przez nas powiedzenie “kamperowicz głodny, to kamperowicz zły” i uraczcie się smaczną kuchnią w trakcie kempingu!